BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 15 de desembre del 2023

L'AIGUA ÉS MOLT IMPORTANT


La nefrona és una petita depuradora que filtra la sang a fi de llençar els residus cap a la pelvis renal. Tot i això, i com hem parlat a classe, durant la filtració es perd massa aigua que el cos humà vol recuperar. Això és precisament el que m'agradaria que investiguis... o sigui quin mecanisme té el cos humà per reabsorbir l'excés d'aigua que hi ha en el pipí. Qui ho regula? Com s'anomena? Com funciona?

4 comentaris:

  1. La vasopresina estimula els ronyons perquè retinguin aigua i excretin menys orina. Quan el cos té un excés d'aigua, la hipòfisi segrega poca quantitat de vasopresina, de manera que els ronyons poden eliminar l'excés d'aigua per l'orina. Els ronyons filtren diàriament al voltant de 120-150 litres de sang per eliminar les toxines i equilibrar els líquids

    - Sara B

    ResponElimina
  2. Jingrui Chen: Es diu reabsorció tubular, està regulada pels ronyons. En aquest procés, les substàncies es reabsorbeixen des del túbul renal cap als capil·lars peritubulares. Això ocorre com a resultat del transport de sodi (Na).
    No obstant això, la glucosa, els aminoàcids, el fosfat inorgànic i alguns altres soluts es reabsorbeixen mitjançant el transport actiu secundari a través dels canals de transport impulsats pel gradient de sodi.

    ResponElimina
  3. Reabsorció tubular. Ho regulen els ronyos.

    Aquest control és exercit directament per la ADH i la aldosterona, i indirectament per la renina. La major part de l'aigua es recupera en el PCT, bucle de Henle i DCT. Al voltant del 10 per cent (aproximadament 18 L) arriba als conductes col·lectors. Els conductes col·lectors, sota la influència de ADH, poden recuperar gairebé tota l'aigua que passa per ells, en casos de deshidratació, o gairebé neda de l'aigua, en casos de sobrehidratación.
    Estela Lluch

    ResponElimina
  4. Aquesta reabsorció d'aigua es duu a terme principalment al llarg dels túbuls renals i depèn d'un procés complexe que implica diverses estructures i mecanismes reguladors.

    S'anomena "osmoregulació" o "regulació osmòtica". Aquest és el mecanisme mitjançant el qual es controla la concentració d'orina i s'ajusta la quantitat d'aigua que es reabsorbeix als ronyons segons les necessitats del cos.

    I està principalment controlada pel hipotàlem i la glàndula hipòfisi.
    ---
    Marta Recio

    ResponElimina