BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 2 de febrer del 2024

LA CONTRACCIÓ MUSCULAR


Els músculs són els autèntics responsables del moviment corporal, ja sigui per la seva unió als ossos o bé per la seva presència en òrgans (budells, urèters, venes, cor...). Em sabries dir quines proteïnes cel·lulars són les responsables de la contracció muscular i com funcionen?

20 comentaris:


  1. La contracció muscular està regulada principalment per dues proteïnes essencials: l'actina i la miosina.
    Durant la contracció muscular, l'actina interactua amb la miosina per a formar punts transversals, permetent la contractilitat del múscul.
    Durant la contracció muscular, la miosina utilitza l'energia emmagatzemada en molècules d'adenosina trifosfat (ATP) per a moure la part globular i crear punts transversals amb l'actina.- Júlia Herrera

    ResponElimina
  2. Les proteïnes cel·lulars responsables de la contracció muscular són l'Actina i la Miosina. L'actina és una proteïna fibrosa, contràctil, que forma microfilaments. La miosina és una proteïna que transforma energia química en forma d'ATP en energia mecànica, generant força i moviment.

    Núria Freixas - 3rESO A

    ResponElimina
  3. Són les proteïnes actina. Primer el retícle endoplasmàtic obre els canals de calci, després aquesta acumulació de calci fa que l'actina es conecti amb la miosina, després l'actina se'n va cap a el sarcòmer degut ATPasa de la miosina i per últim, el calci que ha sigut lliberat, es captura de nou el que impideix que la connexió de l'actina i la miosina continui.
    Estela Lluch

    ResponElimina
  4. Marc Juárez - 3r ESO B
    Les proteïnes cel·lulars responsables de la contracció muscular són principalment la miosina i l'actina. La contracció muscular inicia amb un senyal nerviós que allibera acetilcolina a la unió neuromuscular, desencadenant un potencial d'acció a la membrana cel·lular. Aquest impuls activa l'alliberament de calci des del reticle sarcoplàsmic, permetent la interacció entre actina i miosina i genera la contracció muscular. La relaxació passa quan cessa el senyal nerviós, el calci es retira, i la tropomiosina torna a cobrir els llocs d'unió, tornant les miofibril·les a la seva longitud original.

    ResponElimina
  5. L’actina, la miosina, la tropomiosina i la troponina.
    La miosina, llesta amb anticipació per la companyia energètica d'ATP s'uneix a l'actina de manera forta, alliberant l'ADP i el fosfat inorgànic causant un fort haló de l'actina, escurçant les bandes d’una a l'altra i produint contracció de la fibra muscular.
    La tropomiosina bloqueja parcialment els llocs d'unió de la miosina. La troponina per la seva banda, és una proteïna globular fixadora de calci que controla la posició de la Tropomiosina.
    Cristina Castelltort 3r ESO A

    ResponElimina

  6. Les proteïnes actina i miosina fan que els músculs es contraiguin. La miosina agafa la actina i crea la força per al moviment. Aquest procés necessita energia emmagatzemada com a ATP.
    Resumint, l'actina i miosina, amb l'ajuda de l'ATP, fan que els músculs es moguin.
    Tura Marquez Capell 3er ESO "A"

    ResponElimina
  7. Les proteïnes són l'Actina i la Miosina. L'actina forma filaments prims en el sarcòmer, que es la unitat funcional del múscul esquelètic, i la miosina filaments gruixuts.
    Com funcionen:
    El ions de Ca s'uneixen a la Troponina C del filament prim. Aquesta proteïna canvia de forma i provoca el desplaçament de la tropomiosina, que es una proteïna fibrosa que es coloca en forma de hèlix sobre l'actina. Aquest desplaçament deixa lliure la part activa de l'actina, fet que provoca que la miosina del filament gruixut, s'hi pugui unir mitjançant la seva porció globular, en forma de cap.
    Aquest cap de la miosina ha de ser activat per un ATP que s'uneix a la proteïna. Es produeix una hidròlisi de l'ATP alliberant P i deixant ADP. L'energia alliberada d'aquesta hidròlisi activa la porció globular i s'uneix a l'actina. Un cop unides l'ADP s'allibera i el cap de la miosina es desplaça, fent que el filament d'actina es mogui cap la línea mitja del sarcòmer, provocant la contracció muscular.
    Arnau Oller

    ResponElimina
  8. L'actina i la miosina constitueixen les miofibril·les responsables de la contracció muscular.
    La miosina, llesta amb anticipació per la companyia energètica d'ATP s'uneix a l'actina de manera forta, alliberant l'ADP i el fosfat inorgànic causant un fort haló de l'actina, escurçant les bandes i s'uneix a l'altra i produint contracció de la fibra muscular.

    SARA B

    ResponElimina
  9. La contracció muscular és principalment controlada per les proteïnes actina i miosina. La actina forma filaments finos, mentre que la miosina forma filaments gruixuts. Durant la contracció, les molècules de miosina es desplacen al llarg de les de actina, acostant els filaments i acurtant la fibra muscular. Aquest procés requereix l'energia generada per l'ATP.
    Arnau Yáñez Casado

    ResponElimina
  10. Els músculs es contreuen gràcies a dues proteïnes: actina i miosina. L'actina forma filaments fins, i la miosina, filaments més gruixuts. Quan rebem el senyal de contreure un múscul, aquestes proteïnes interactuen de la manera següent
    -Inici del Cicle-Unió de Proteïnes-Contracció-Desconnexió-Relaxació.
    Aquest procés es repeteix per a permetre el moviment i la regulació fina involucra altres proteïnes com la tropomiosina i la troponina.
    Sofia Alzate Tabares 3eso B

    ResponElimina
  11. Les proteïnes cel·lulars responsables de la contracció muscular són les miosines i actines. Les miosines formen part dels filaments espessos, mentre que les actines formen part dels filaments tous. Durant la contracció, les miosines utilitzen energia per moure's sobre les actines, provocant el desplaçament dels filaments i, per tant, la contracció muscular. Aquest procés està regulat per altres proteïnes com la troponina i la tropomiosina.
    ghita 3ESO B

    ResponElimina
  12. Les proteïnes són la actina i la miosina i s'encarregen de transformar energia química en forma d'ATP en energia mecànica i genera força i moviment.
    -Adrià Rubio Garcia

    ResponElimina
  13. Unai.Amayuelas.
    3/ESO/A
    És la Miosina i l'Actina. La Miosina transforma energia quimica en forma d' ATP en energia mecanica, generant força i moviment.
    L' actina és contràctil i fibrosa i forma microfilaments.

    ResponElimina
  14. La proteïna que cel·lular són l'actina i la miosina. L'actina és una família de proteïnes globulars capaces de formar filaments. La miosina és una proteïna que transforma energia química en forma de ATP en energia mecànica, generant força i moviment.

    Eric Garcia Garcia 3ESO "A"

    ResponElimina
  15. Sí, les proteïnes responsables de la contracció muscular són la actina i la miosina. Aquestes proteïnes formen part dels miofibrils dins de les cèl·lules musculars. La actina és la proteïna que forma filaments finets i la miosina és la que forma filaments més gruixuts. Durant la contracció muscular, les capçaleres de miosina es vinculen amb la actina, creant un moviment de "lliscament" que acurta la longitud dels sarcomers i, per tant, provoca la contracció muscular. Aquest procés està regulat per altres proteïnes com la tropomiosina i la troponina. Nizar Lassdad 3 eso A




    ResponElimina
  16. Les proteïnes cel·lulars responsables de la contracció muscular són l'actina i la miosina. L'actina forma part dels filaments prims i la miosina dels filaments gruixuts a les fibres musculars. Durant la contracció muscular, els caps de la miosina s'uneixen i llisquen al llarg dels filaments d'actina, escurçant així la longitud de la fibra muscular i generant la força necessària per a la contracció. Aquest procés es coneix com el cicle de la miosina i és fonamental per a la funció muscular. Lluc Ayats

    ResponElimina
  17. Roger Vilarrasa Rabaneda
    La contracció muscular es pot explicar com un desplaçament dels miofilaments, és a dir, el cap de la miosina s'ancora a l'actina produint-se així el desplaçament. Val a dir que la contracció muscular està regulada pel calci, l'ATP i el magnesi.

    ResponElimina
  18. L'actina i miosina.
    Les funcions principals de l'actina són:
    Citoesquelet: els microfilaments d'actina formen part de l'estructura del citoesquelet i són presents en el moviment de totes les cèl·lules.
    Els filaments d'actina estan implicats en la citocinensi, és a dir, en la divisió cel·lular, l'apoptosi, la mort cel·lular i l'adhesió cel·lular.
    La miosina és l'encarregada d'unir ATP, hidrolitzar-lo per obtenir energia i gràcies a aquesta energia desplaçar-se al llarg dels filaments d'actina. La miosina és, per tant, una ATPasa.
    La miosina té la finalitat d'unir-se amb l'actina per generar la contracció muscular, és a dir, són responsables tant dels moviments que realitzem amb les extremitats com de la contracció que genera el nostre cor.
    Clara Ubach Sanchez - 3er ESO A

    ResponElimina
  19. Els músculs es mouen gràcies a la contracció muscular, impulsada per les proteïnes actina i miosina que formen els miofibrils. La contracció es produeix mitjançant els filaments lliscants, on el calció allibera la unió entre actina i miosina, permetent la formació de ponts cruzats. Aquest procés és regulat pel sistema nerviós, assegurant un control precís del moviment muscular.

    -Laura Noguera

    ResponElimina
  20. Les proteïnes cel·lulars responsables de la contracció cel·lular són la miosina i l'actínia. La contracció cel·lular consisteix que els filaments d'aquestes dues cèl·lules llisquen entre ells, així permeten que el múscul es contregui o es relaxi. A més a més, quan els músculs es contrauen, deixen anar calci gràcies a l'activitat del cervell.
    Andreu Calvo

    ResponElimina