BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 6 d’octubre del 2023

ELS CENTROSOMES


Els centrosomes són orgànuls cel·lulars encarregats de la construcció de microtúbuls que estiraran les cromàtides germanes a cadascun dels pols cel·lulars. Em pots explicar com treballen els centrosomes en la mitosi d'una cèl·lula vegetal?

9 comentaris:

  1. Els centrosomes són orgànuls cel·lulars que contribueixen a la formació de microtúbuls i ajuden a estirar les cromàtides germinals a cada pol cel·lular durant la mitosi d'una cèl·lula vegetal. Funcionen mitjançant la duplicació i separació dels centríols dins del centrosoma, que s'allunyen cap als extrems de la cèl·lula per construir microtúbuls. Aquests microtúbuls s'uneixen a les cromàtides germinals i les separen cap als pols cel·lulars opostos, assegurant una correcta segregació del material genètic en les cèl·lules filles.
    En resum:
    - Duplicitat dels centrosomes
    - Formació de microtúbuls
    - Unió a les cromátides
    - Separació de les cromátides
    - Formació de la placa cel·lular i paret cel·lular
    Carla Domènech

    ResponElimina
  2. El centrosoma, és una part molt important de com la cèl·lula organitza la divisió cel·lular. Hi ha una enorme quantitat de processos que cal coordinar en conjunt quan tenim dues cèl·lules, tant els seus nuclis com els seus citoplasmes, allunyant-se l'una de l'altra.
    Carla Ricart - 4rt ESO B

    ResponElimina
  3. Els centrosomes en la mitosi d'una cèl·lula vegetal són responsables de la construcció del fus mitòtic i de l'estirament de les cromàtides germanes cap als pols cel·lulars. Aquest procés és essencial per a la divisió cel·lular i la formació de noves cèl·lules.-Txell Cortada

    ResponElimina
  4. Marialejandra Dos Ramos - Els centrosomes en les cèl·lules vegetals també exerceixen la mateixa funció principal que en altres tipus de cèl·lules: la d'organitzar microtúbuls i dirigir la separació de les cromàtides germanes durant la mitosi.

    Durant la divisió cel·lular, el centrosoma es duplica i es separa. Forma dos pols que dirigeixen la formació del fus mitòtic. I la placa cel·lular, que es forma durant la citocinesi, divideix completament la cèl·lula en dues cèl·lules filles.

    A més de la seva funció en la divisió cel·lular, els centrosomes també participen en la formació i el manteniment del citoesquelet, i ajuden a mantenir la forma i l'estabilitat de la cèl·lula vegetal.

    ResponElimina
  5. Els centrosomes són orgànuls essencials en la divisió cel·lular, incloent la mitosi en les cèl·lules vegetals. Aquests extrems es coneixen com a pols cel·lulars. Així, els centrosomes en les cèl·lules vegetals són crítics per a la formació del hus de fusió i la segregació correcta de les cromàtides germàniques durant la mitosi, assegurant que les dues cèl·lules filles tinguin el material genètic adequat per funcionar correctament i créixer.(Claudia Frutos)

    ResponElimina
  6. Sirka Siqués
    En una cèl·lula vegetal en mitosi, els centrosomes o equivalents vegetals juguen un paper clau. Aquests orgànuls contenen centríols i coordinen la formació de microtúbuls. Durant la fase de mitosi, es desplacen als extrems de la cèl·lula, assegurant una distribució equitativa dels cromosomes. Es formen fibres del fuso mitòtic que connecten els centrosomes amb els cromosomes. A través dels cinetocors, les fibres del fuso s'uneixen als cromosomes, permetent-los ser separats durant l'anafase. A més, a les cèl·lules vegetals, la placa mitòtica juga un paper clau per garantir una distribució precisa dels cromosomes. Així, els centrosomes o equivalents vegetals són essencials per a una mitosi adequada a les cèl·lules vegetals.

    ResponElimina
  7. El centrosoma té un paper fonamental en la mitosi d'una cèl·lula vegetal.
    En la divisió cel·lular, el centrosoma es duplica i, quan la divisió comença els dos centrosomes es mouen cap als pols oposats de la cèl·lula, s'encarreguen d'organitzar els microtúbuls.
    Marc Ayats

    ResponElimina
  8. MARTINA MATA-En una cèl·lula vegetal durant la mitosi, els centrosomes tenen un paper equivalent a les cèl·lules animals en la construcció del fuso mitòtic. No obstant això, a les cèl·lules vegetals, no hi ha centrosomes en el sentit clàssic.

    En lloc de centrosomes, les cèl·lules vegetals tenen estructures anomenades "centríols" que participen en la formació del fuso mitòtic. Aquests centríols estan incrustats en la membrana nuclear i generen microtúbuls. Durant la mitosi, els microtúbuls s'estenen des dels centríols cap als cromosomes a través de la zona coneguda com a foso mitòtic.
    A mesura que la mitosi avança, els microtúbuls ajuden a separar les cromàtides germanes, estirant-les cap als pols opostos de la cèl·lula. Aquest procés assegura que cada cèl·lula filla rebi una còpia precisa del material genètic.

    ResponElimina
  9. Els centrosomes són orgànuls que ajuden a organitzar la divisió cel·lular. Durant la mitosi d'una cèl·lula vegetal, els centrosomes es dupliquen i es mouen cap als pols opostos de la cèl·lula mitjançant microtúbuls. Aquests microtúbuls s'uneixen a les cromàtides germans i les estiren cap als pols opostos. Això assegura que les cromàtides germans es separen correctament en les dues cèl·lules filles. Després de la mitosi, es forma una nova paret cel·lular entre les dues cèl·lules filles.

    Carla Segura Duran

    ResponElimina