BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 22 de setembre del 2023

ELS VIRUS


Els virus són éssers que interactuen amb els éssers vius parasitant-los i provocant-los tot tipus de malalties. Si estudiem la seva estructura, hom s'adona de la seva senzillesa, fet que motiva la controvèrsia de si es poden considerar o no éssers vius. Existeixen éssers infecciosos més senzills que els propis virus? Com són? Provoquen alguna malaltia?

10 comentaris:

  1. Marialejandra Dos Ramos - Els prions són els agents infecciosos més senzills coneguts: una simple molècula de proteïna. No contenen àcids nucleics ni informació genètica. 

    Les malalties produïdes per prions són trastorns degeneratius progressius principalment de l'encèfal, poc freqüents, mortals i no tractables, que apareixen quan una proteïna es transforma en una forma anòmala anomenada prió.

    ResponElimina

  2. Sí, existeixen éssers infecciosos més senzills que els virus. Els viroides, que són petites molècules d'ARN, i els prions, que són proteïnes mal plegades, són exemples d'agents infecciosos més senzills que els virus. Tant els viroides com els prions poden causar malalties en els seus amfitrions, com malalties vegetals i malalties neurodegeneratives en humans, respectivament.
    Carla Domènech

    ResponElimina
  3. Prions. Són els agents infecciosos més senzills coneguts: una simple molècula de proteïna. No contenen àcids nucleics ni informació genètica. Es propaga a l'hoste induint la conversió (canvi conformacional) de la proteïna endògena priònica PrP en una isoforma PrPsc resistent a proteïnases.
    Les malalties priòniques solen començar amb símptomes inespecífics com ara alteracions de l'ànim, trastorns del son, irritabilitat o pèrdua de pes.
    Carla Ricart - Biologia 4rt ESO

    ResponElimina
  4. En resum, els virus són considerats éssers infecciosos, però hi ha altres éssers infecciosos més senzills coneguts com a agents infecciosos subvirals, com els prions, que no tenen una estructura proteica complexa ni àcid nucleic com a material genètic. Aquests agents infecciosos subvirals poden causar malalties greus en els éssers vius que infecten. -Txell Cortada

    ResponElimina
  5. Els prions són agents infecciosos formats principalment per proteïnes. Són molt més petits que els virus i són diferents a ells, ja que no compten amb cap mena de material genètic. Transmeten malalties com la malaltia de Creutzfeldt-Jakob i l'escrapie entre d'altres.
    Marc Ayats

    ResponElimina
  6. Els virus són entitats molt simples i no es consideren éssers vius perquè no tenen cèl·lules ni poden realitzar les funcions bàsiques de la vida sense hoste. No poden créixer ni reproduir-se per si mateixos. En canvi, quan infecten un ésser viu, com un hoste, utilitzen les seves cèl·lules per replicar-se i causar malalties. Els virus són molt més senzills que els infecciosos més senzills coneguts, com les bacteris. Les prions estan relacionades amb malalties com la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, i els viroides afecten les plantes, causant malalties en aquest cas.(claudia Frutos)

    ResponElimina
  7. Si, es diuen Prions, son una simple mol•lecula de proteïna, transmet encefalopatías i espogniformes transmisibles. Lluc Ayats

    ResponElimina
  8. Gala Cuadrado - 4 ESO
    Si que existeixen i són els prions que són els agents infecciosos més senzills coneguts: una simple molècula de proteïna. No contenen àcids nucleics ni informació genètica. Es propaga a l'hoste induint la conversió (canvi conformacional) de la proteïna endògena

    ResponElimina
  9. MARTINA MATA-Hi ha altres éssers infecciosos més senzills que els virus, com les prions i els viroids.

    Prions: Són proteïnes deformades que poden induir altres proteïnes normals a adoptar la seva forma anormal. Aquesta deformació proteica està relacionada amb malalties com la malaltia de Creutzfeldt-Jakob en humans i la malaltia de les vaques bovines (coneguda com la malaltia de les "vaques boges").

    Viroids: Són molècules d'ARN molt petites i senzilles que poden infectar plantes i causar malalties. No tenen capa proteica com els virus.

    Tots aquests agents infecciosos poden provocar malalties en éssers vius, però la seva senzillesa estructural és el que planteja la discussió sobre si són considerats éssers vius o no. La seva capacitat per reproduir-se i causar malalties els confereix importància en la biologia i la medicina.

    ResponElimina
  10. Els prions. És una proteïna mal plegada capaç de transmetre la seva forma mal plegada a altres varietats de la mateixa proteïna. Berta Zazo

    ResponElimina