BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 26 de gener del 2024

LA HIPÒFISI



La hipòfisi o glàndula pituitària es troba en la base del crani, perfectament protegida, doncs la seva importància fisiològica és molt gran. Aquesta glàndula té dues parts ben diferenciades, que estan connectades de forma diferent amb l'encèfal. com es diuen aquests dos lòbuls i com estan interconnectats? I com es diu la concavitat del crani on aquesta glàndula es protegeix?

8 comentaris:

  1. Aquests lòbuls de l'hipòfisis s'anomena anterior o adenohipòfisis i lòbul posterior o neurohipòfisis. Estan interconnectats a través d'una tija que conté vasos sanguinis i projeccions de les cèl·lules nervioses. La concavitat del crani on aquesta glàndula es protegeix és la sela turca, també coneguda com la fossa hipofisiària.

    Núria Freixas - 3rESO A

    ResponElimina
  2. Els dos lòbuls es diuen adenohipófisis i el neurohipófisis.Tots dos lòbuls es connecten amb l'hipotàlem a través d'una tija que conté vasos sanguinis i projeccions de les cèl·lules nervioses i es protegeix a la cadira turca: Pau Moreno Curós

    ResponElimina
  3. 1. Lòbul frontal i lòbul dorsal
    2. A través d'una tija que conté vasos sanguinis i projeccions de les cèl·lules nervioses
    3. Sella turca de l’esfenoide.
    Cristina Castelltort. 3r ESO A

    ResponElimina
  4. Els lòbuls es diuen Adenohipòfisi i Neurohipòfisi, i estan interconnectats d'aquesta manera:
    · Adenohipòfisi: A través d'una xarxa de petits vasos sanguinis coneguda com a sistema porta-hipofisari
    · Neurohipòfisi: A través de fibres nervioses.

    La concavitat del crani on es troba la glàndula pituitària i que la protegeix és coneguda com a "sella turca" o "fossa hipofisària".
    Tura Marquez Capell

    ResponElimina
  5. La glàndula pituïtària té 2 lòbuls, l'anterior (davant) i el posterior (enrere). Cada lòbul és responsable d'alliberar hormones específiques.
    Tots dos lòbuls es connecten amb l'hipotàlem a través d'una tija que conté vasos sanguinis i projeccions de les cèl·lules nervioses (fibres nervioses o axons).
    La concavitat del crani on és troba la glàndula pituitària i que la protegeix és coneguda com a "segella turca" / "fossa hipofisària". - Soraya

    ResponElimina

  6. 1 Pregunta: Es diuen el lòbul anterior o adenohipófisis i el lòbul posterior o neurohipófisis, els dos lòbuls estan interconnectats directament a l'hipotàlem per capil·lars (lòbul anterior) i axons nerviosos (lòbul posterior)

    2 Pregunta: La cavitat del crani on es troba la glàndula pituïtària és la cadira turca.

    -Juan Manuel- 3 ESO B

    ResponElimina
  7. La hipòfisi o glàndula pituitària, situada a la base del crani en una concavitat anomenada "sella turca", consta de dos lòbuls connectats de manera diferent amb l'encèfal: el lòbul anterior, que es connecta mitjançant vasos sanguinis, i el lòbul posterior, que es relaciona amb l'hipotàlem, part del sistema nerviós central.
    Els dos lòbuls de la glàndula pituitària es diuen:
    Lòbul anterior: Adenohipòfisi.
    Lòbul posterior: Neurohipòfisi.
    Lòbul anterior (Adenohipòfisi): És connectat amb l'hipotàlem, una regió important del cervell, a través d'una xarxa de petits vasos sanguinis coneguda com a sistema porta-hipofisari. Aquest sistema permet la comunicació hormonal entre l'hipotàlem i l'adenohipòfisi.
    Lòbul posterior (Neurohipòfisi): Està directament connectat amb l'hipotàlem a través de fibres nervioses. Les hormones produïdes a l'hipotàlem es transporten a la neurohipòfisi i es llancen directament al torrent sanguini des d'aquí. Aquesta connexió nerviosa facilita la regulació de l'alliberament d'hormones.
    La concavitat del crani on es troba la glàndula pituitària i que la protegeix és coneguda com a "sella turca" o "fossa hipofisària".
    - Laia Rigall










    ResponElimina
  8. La hipòfisi és una glàndula del tamany d'un pèsol, aquesta està dividida en dues parts, o més ben dit, en dos lòbuls, el lòbul frontal o també anomenat anterior, el qual compren més del 80% del pes de la glàndula i el lòbul dorsal, o també dit posterior. Ambdues parts es connecten amb l'hipotàlem a través d'una tija que conté vasos sanguinis i projeccions de les cèl·lules nervioses. Per últim, aquesta minúscula glàndula s'allotja a l'interior d'una estructura òssia anomenada cadira turca, situada a la base del cervell. Aquesta estructura, no només la protegeix sinó que també li deixa molt poc espai lliure per la seva expansió.

    ("Aitor Tarrés Carvajal 3r ESO B")

    ResponElimina