BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 23 de febrer del 2024

LA DIFERENCIACIÓ SEXUAL


En els primers estadis de l'embaràs no és possible diferenciar el sexe dels embrions. En un determinat moment, es produeix un fenomen que dirigirà el procés, produïnt-se el desenvolupament d'unes estructures i la inhibició d'unes altres. Series capaç d'explicar-me aquest moment?

7 comentaris:

  1. Primer hi ha una diferenciació de les gònades: Fins a la sisena setmana de gestació, les gònades (testicles i ovaris) estan indiferenciades. Perquè les gònades indiferenciades madurin com a testicles, es necessita una enzima anomenada factor determinat, produïda pel gen SRY contingut al cromosoma Y. Sense la presència del gen SRY, les gònades es desenvoluparan com a ovaris.
    Fins al tercer mes de gestació, els òrgans són bisexuales. El desenvolupament d’un sistema reproductor masculí o femení depèn de les hormones produïdes pels testicles, els andrògens. Si els testicles segreguen andrògens (testosterona i dihidrotestosterona), es desenvolupa el sistema de Wolf (precursor dels òrgans sexuals masculins). La falta d’hormones masculines provocarà el desenvolupament del sistema de Müller i, posteriorment, dels òrgans sexuals interns femenins.
    Arnau Oller

    ResponElimina
  2. A finals de la 7a setmana del desenvolupament (considerada a partir de la data d'última menstruació), a l'individu XY les crestes gonadals es diferencien formant els testicles fetals. És possible observar la formació de cordons testiculars, futurs tubs seminífers, formats per una població de cèl·lules somàtiques, les cèl·lules de Sertoli, i una població de cèl·lules germinals, origen de les futures gàmetes. Alguns dies més tard comencen a diferenciar-se en l'interstici entre els cordons seminífers les cèl·lules de Leydig.

    - 𝐒𝐚𝐫𝐚 𝐁𝐞𝐧𝐬𝐞𝐛𝐚𝐢𝐭𝐚𝐢

    ResponElimina
  3. En les primeres etapes de l'embaràs, generalment no és possible diferenciar el sexe dels embrions ja que tots comencen amb les mateixes característiques bàsiques. Més endavant, al voltant de la setmana 7 a 9, es produeix un fenomen conegut com a diferenciació sexual. En aquest moment, els cromosomes sexuals (XX o XY) determinen el desenvolupament dels òrgans sexuals. Si el cromosoma Y està present, es desenvoluparan les estructures masculines, mentre que en l'absència de Y, es formaran les estructures femenines. Aquest procés és conegut com a determinació del sexe.Nizar Lassdad 3r A

    ResponElimina
  4. En les primeres setmanes de l'embaràs, tots els embrions són iguals. Al voltant de la sisena setmana, la presència o absència d'un cromosoma anomenat Y determina si l'embrrió serà noi o noia. Si hi ha un cromosoma Y, es desenvolupa com a noi; si no hi és, es desenvolupa com a noia. Aquest procés determina el sexe biològic del futur bebè.

    ghita 3esoB

    ResponElimina
  5. Aquest moment clau es coneix com la diferenciació sexual. Passa al voltant de la sisena setmana de desenvolupament embrionari. En aquest punt, si lembrió té cromosomes sexuals XX, es desenvoluparan les estructures femenines, mentre que si té cromosomes XY, es desenvoluparan les estructures masculines. El gen SRY al cromosoma I desencadena la formació de testicles, que després produeixen hormones com la testosterona per guiar el desenvolupament masculí. Tot i això, si el gen SRY està absent, es desenvoluparan ovaris i el cos seguirà un camí femení. Lluc Ayats

    ResponElimina
  6. Tots els óvuls de la dona tenen un cromosoma X, i no es determina el sexe biològic del fetus fins que el cromosoma de la dona s'uneix amb el cromosoma X o Y de l'espermatozou. Això és degut a l'orientació del tubercle genital, en els nois, el cromosoma Y fa que el cos desenvolupi genitals, les hormones dels quals donen com a resultat els testícles. I en el cas de les noies, la mancança d'un cromosoma Y impedeix la creació de testícles i hormones masculines, per la qual cosa, els genitals es desenvolupen com a femenins.

    ("Aitor Tarrés Carvajal 3r ESO B")

    ResponElimina
  7. Durant les primeres etapes del desenvolupament fetal, tots els embrions tenen una estructura bàsica indiferenciada. Al voltant de la sisena setmana, s'activen gens específics depenent dels cromosomes sexuals presents. En embrions amb cromosomes *XY, el gen *SRY activa la diferenciació cap al sexe masculí, desenvolupant testicles i produint hormones masculines. En embrions amb cromosomes XX, l'absència de *SRY porta al desenvolupament cap al sexe femení, formant ovaris i suprimint hormones masculines. Aquest procés dirigeix el desenvolupament de les estructures sexuals específiques.
    Sofia Alzate Tabares
    3eso B

    ResponElimina