BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 19 d’abril del 2024

LA QUALITAT DEL SÒL


El sòl és el suport de la vida en el nostre planeta. Aquest conglomerat de matèria orgànica i inorgànica té diferents característiques i propietats segons quin lloc de la Terra ens trobem. Series capaç de dir-me quins paràmetres n'indiquen la seva qualitat?

22 comentaris:

  1. Alguns paràmetres son:
    - Textura: proporció de diferents particules minerals. Influeix en lacapacitat de retenció d'aigua i nutrients.
    - pH: si és àcid o alcalí. Afecta la disponibilitat de nutrients.
    - Matèria orgànica
    - Conductivitat: indica la capacitat per conduir electricitat. Valors alts indiquen salinitat alta.
    - Disponibilitat denutrients com P, K, N.
    Arnau Oller

    ResponElimina
  2. Aquests paràmetres són: La textura del sòl, el contingut d'humitat, el contingut orgànic, els nivells de nutrients, el pH del sòl, l'estructura del sòl i l'activitat biològica.
    Avaluar aquests paràmetres ens dóna una visió completa de la qualitat del sòl i de la seva capacitat per sostenir la vida vegetal i animal.

    Núria Freixas - 3r ESO A

    ResponElimina
  3. Les característiques del lloc, l'activitat biològica del sòl, la capacitat per absorbir aigua, la compactació del sòl o els espais de porus, quantitat de salina del sòl, el pH, els nivells de nitrat del sòl, quantitat d'agregats estables en aigua, l'estabilitat dels fragments de sòl en aigua, la quantitat de cucs, les observacions físiques del sòl i la salinitat i els nivells de nitrit i nitrat en l'aigua.
    Estela Lluch

    ResponElimina
  4. Marc Bartra Marcó-alumne 3r eso A
    Hi ha diferents paràmetres, alguns són:
    -La seva composició
    -La textura
    -Activitat biològica
    -Nivells de nutrients
    -Erosió

    ResponElimina
  5. Roger Vilarrasa Rabaneda
    La Salinitat. Sòls salins i sòdics, Reactivitat del sòl, Solució del sòl, Aigua del sòl, Matèria orgànica, Capacitat de camp, Saturació, Consolidació, Homogeneïtat, Consistència, L'aigua al sòl.

    ResponElimina
  6. Algun dels paràmetres que indiquen la seva qualitat són:
    - Textura del sòl
    - Estructura del sòl
    - Contingut de matèria orgànica
    - pH del sòl
    - Capacitat de retenció d'aigua
    - Disponibilitat de nutrients
    - Activitat biològica
    - Erosió
    --
    Marta Recio

    ResponElimina
  7. La textura del sòl, l'estructura del sòl, el pH del sòl, el contingut de matèria orgànica, la capacitat d'intercanvi catiònic (CIC), la porositat, els contaminants i metalls pesants i el drenatge.

    - Sara Ruiz

    ResponElimina
  8. Els paràmetres que indiquen la qualitat del sòl varien segons el context i l'ús previst, però alguns inclouen la fertilitat, la textura, la composició orgànica, el pH, la capacitat de retenció d'aigua i nutrients, i la presència de contaminants.

    Marc Juárez

    ResponElimina
  9. 1. Textura: La proporció de partícules de sorra, llim i argila.
    2. pH: El nivell d'acidesa o alcalinitat del terra.
    3. Matèria orgànica: La quantitat de matèria vegetal i animal descomposta.
    4. Estructura: La disposició i mida dels agregats del sòl.
    5. Porositat: La quantitat i la mida dels espais entre les partícules del sòl.
    6. Capacitat de retenció daigua: Lhabilitat del sòl per retenir aigua.
    7. Nutrients: La presència i disponibilitat de nutrients essencials per a les plantes.

    𝐒𝐚𝐫𝐚 𝐁𝐞𝐧𝐬𝐞𝐛𝐚𝐢𝐭𝐚𝐢

    ResponElimina
  10. la textura, l'estructura, la porositat, la capacitat de retenció d'aigua, el pH
    -Eric Garcia Garcia 3ESo A

    ResponElimina
  11. Alguns dels paràmetres clau que s'utilitzen per avaluar la qualitat del sòl inclouen:

    Textura: La textura del sòl fa referència a la proporció relativa de sorra, llim i argila que conté.

    Estructura: L'estructura del sòl es refereix a com estan organitzades les partícules de sòl en agregats.

    Permeabilitat: La permeabilitat del sòl fa referència a la capacitat del mateix per deixar passar l'aigua i l'aire.

    PH: El pH del sòl indica el seu nivell d'acidesa o alcalinitat.

    Matèria orgànica: La quantitat de matèria orgànica present en el sòl és un bon indicador de la seva fertilitat i capacitat per sustentar la vida vegetal.

    Contaminació: La presència de contaminants com metalls pesants, pesticides o altres substàncies químiques pot afectar negativament la qualitat del sòl i la seva idoneïtat per al cultiu o altres usos.

    Erosió: El grau d'erosió del sòl és un altre factor important que afecta la seva qualitat.

    Pau roca

    ResponElimina
  12. Són la textura, l'estructura, el grau d'acidesa, la matèria orgànica, la capacitat de retenció d'aigua, la presència de nutrients i microorganismes:Pau Moreno Curós

    ResponElimina
  13. La qualitat del sòl es pot determinar tenint en compte la seva textura, estructura, porositat, contingut d'humitat, pH, contingut d'elements nutritius, matèria orgànica i activitat biològica. Aquests factors són claus per a la salut i la productivitat del sòl.

    ---
    Soraya

    ResponElimina
  14. La composició química, el contingut de matèria orgànica, la retenció d'aigua, els nutrients, la presència de microorganismes que ajuden al creixement de les plantes,...

    Cristina Castelltort 3r ESO A

    ResponElimina
  15. Arnau Yáñez Casado
    Alguns paràmetres que indiquen la qualitat del sòl són la textura, l'estructura, la porositat, el pH, la matèria orgànica, la capacitat de retenció d'aigua, la presència de nutrients i l'activitat biològica.

    ResponElimina
  16. Els paràmetres que indiquen la qualitat del sòl poden variar segons els objectius específics de l'avaluació, però hi ha diversos factors que són considerats importants en general.

    Textura, estructura, porositat, PH, matèria orgànica, contingut de nutrients, activitat biològica, erosió.

    Aquests són alguns dels principals paràmetres utilitzats per avaluar la qualitat del sòl, tot i que hi pot haver altres factors específics que es tinguin en compte segons l'ús previst del sòl i les condicions locals.

    Clara Ubach Sanchez-3r ESO A

    ResponElimina
  17. EL suelo es realmente el soporte vital de nuestro planeta, y su calidad es fundamental para la salud de los ecosistemas y para el sustento de la vida en la Tierra. Algunos parámetros que indican la calidad del suelo incluyen:

    1. **Textura del suelo**: La proporción relativa de partículas de arena, limo y arcilla en el suelo afecta su capacidad de retención de agua, aireación y capacidad de soporte para las raíces de las plantas.

    2. **Estructura del suelo**: La forma en que las partículas de suelo se agrupan o se dispersan afecta la porosidad, la infiltración del agua y la circulación del aire.

    3. **PH del suelo**: El pH del suelo es una medida de su acidez o alcalinidad. Diferentes plantas requieren diferentes niveles de pH para un crecimiento óptimo.

    4. **Materia orgánica**: La cantidad de materia orgánica en el suelo influye en su fertilidad, capacidad de retención de agua y capacidad para sostener la vida microbiana.

    5. **Contenido de nutrientes**: La disponibilidad de nutrientes esenciales como nitrógeno, fósforo, potasio y otros minerales es crucial para el crecimiento de las plantas y la salud del suelo.

    6. **Drenaje y retención de agua**: La capacidad del suelo para drenar el exceso de agua y retenerla para uso de las plantas es esencial para su calidad.

    7. **Actividad biológica**: La presencia y actividad de organismos como bacterias, hongos, lombrices y otros microorganismos son indicadores de la salud del suelo.

    8. **Compactación**: La compactación del suelo puede reducir la infiltración de agua, la aireación y la capacidad de las raíces para crecer.

    Estos son solo algunos de los parámetros clave que se utilizan para evaluar la calidad del suelo, y su interacción es compleja y afecta profundamente a los ecosistemas terrestres.
    GHITA 3ESO B

    ResponElimina
  18. L'estructura, la densitat aparent, l'estabilitat dels agregats, la infiltració, la profunditat del sòl superficial, la capacitat d'emmagatzematge de l'aigua i la conductivitat hidràulica saturada són les característiques físiques del sòl que serveixen com a indicadors de la seva qualitat.
    Sara Ginjaume

    ResponElimina
  19. El sòl és, de fet, crucial per a la vida al nostre planeta. Alguns paràmetres que indiquen la qualitat del sòl inclouen la seva textura, estructura, pH, contingut de matèria orgànica, capacitat de retenció d'aigua, i presència de nutrients com a nitrogen, fòsfor i potassi.
    Aquests paràmetres influeixen en la capacitat del sòl per suportar el creixement de plantes i cultius.
    Pilar Heredia

    ResponElimina
  20. Per saber-ne la qualitat del sòl hi ha diversos paràmetres com ara l’estructura, la densitat aparent, l’estabilitat que aporten els materials afegits, l’infiltració de l’aigüa, la profunditat del sòl superficial, la capacitat d’emmagatzematge d’aigüa i la conductivitat hidràulica saturada son els factors que s’han proposat analitzar a l’hora de saber-ne la seva qualitat.

    (“Aitor Tarrés Carvajal 3r ESO B”)

    ResponElimina
  21. L'estructura, la densitat, l'estabilitat dels agregats, la infiltració, la profunditat del sòl superficial, la capacitat d'emmagatzematge de l'aigua i la conductivitat de l'aigua són les característiques que determinen la qualitat del sòl.
    Iker Soler 3ESO B

    ResponElimina
  22. Jingrui Chen: textura del sòl, estructura del terra, contingut de matèria orgànica, nivell de pH, capacitat d'intercanvi catiònic, nivell de nutrients, permeabilitat, compactació i erosió.

    ResponElimina