BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 1 de març del 2024

UN COP OVULAT... QUÈ?


Una vintena de fol·licles primaris es desenvoluparan en un cicle menstrual, fins que un d'ells, madur i ple de líquid esclatarà. Aquest fenòmen és coneix com ovulació i l'òvul caurà dins l'oviducte a l'espera d'una possible fecundació. I la resta del fol·licle? O sigui tot allò que s'ha quedat en l'ovari un cop produïda l'ovulació, com s'anomena i quina funció fa?

22 comentaris:

  1. Després que l'òvul surt de l'ovari, el fol·licle buit es transforma en una cosa anomenada còrpus lúteu. Aquest còrpus lúteu fa hormones que mantenen l'úter preparat per a un possible embaràs. Si no hi ha embaràs, el còrpus lúteu es descompon i es converteix en una cosa anomenada còrpus albicans, que senyal que el cicle menstrual ha acabat i prepara l'ovari per a un nou cicle.
    Can Liu 3r ESO A

    ResponElimina
  2. La resta del fol.licle que es queda a l'ovari es diu cos luti. Durant la segona meitat del cicle ovàric , del dia 15 al 28, l'anomenada fase lutial, el cos luti produeix hormones, sobretot progesterona i altres, que en cas d'embaràs tenen la funció de preparar l'úter per rebre l'òvul fecundat.
    Si l'òvul no ha rebut cap espermatozoide, el cos luti es degrada i no fabrica hormones, l'úter no es prepara i expulsa l'òvul provocant la menstruació.
    Arnau Oller

    ResponElimina

  3. Després de l'ovulació, el fol·licle que ha alliberat l'òvul es converteix en una estructura anomenada "cossos lúteos". Els cossos lúteos són importants per al manteniment de l'embaràs si es produeix la fecundació i són responsables de la producció d'hormones, especialment la progesterona, que és fonamental per al suport de l'embaràs durant les primeres etapes.

    Si l'embaràs no es produeix, el cos luti es degrada i es reabsorbeix, i l'ovari continua amb el cicle menstrual, preparant-se per a la pròxima ovulació. Aquest procés és part del cicle menstrual normal en les dones en edat fèrtil.

    Sara Ruiz

    ResponElimina
  4. converteix en el que es coneix com a "corpus luteum". El corpus luteum és una estructura temporal que es desenvolupa a partir dels teixits del fol·licle després de l'ovulació. La seva funció principal és produir hormones, especialment progesterona, que ajuden a mantenir i preparar l'endometri per a la possible implantació d'un òvul fecundat. Si l'embaràs no es produeix, el corpus luteum es degenera al voltant de dues setmanes després de l'ovulació i es converteix en el que es coneix com a "corpus albicans", una estructura cicatricial blanca sense funció hormonal. Això marca el final del cicle menstrual i el començament d'un nou cicle.

    --
    Marta recio

    ResponElimina
  5. Un cop l'ovulació està produïda, els fol·licles es transformen en una estructura que es diu "cos luti". Té una funció endocrina important durant la segona meitat del cicle menstrual. La seva funció principal és la producció d'hormones, especialment la progesterona. Aquest procés rep el nom de luteïnització.
    Júlia Herrera

    ResponElimina

  6. Després de l'ovulació, el fol·licle que ha alliberat l'òvul experimenta un procés conegut com a luteïnització. Aquest fol·licle alliberat es transforma en una estructura anomenada cos luti, també coneguda com a còrpus luti.

    El còrpus luti és una estructura temporal que es desenvolupa a l'interior de l'ovari després de l'ovulació. La seva funció principal és la producció de progesterona, una hormona que ajuda a preparar l'endometri (la capa interna de l'úter) per a la possible implantació d'un embró fertilitzat.

    Pau Roca

    ResponElimina
  7. Els fol·licles que no es desenvolupen completament durant el cicle menstrual es converteixen en el que es coneix com a cossos lútics. Aquests cossos lútics exerceixen un paper crucial en la producció d'hormones, com la progesterona, que és important per mantenir el revestiment de l'úter adequat per a la implantació de l'òvul fecundat. Si no hi ha fecundació, els cossos lútics es degeneren i el cicle menstrual comença de nou.
    Pilar Heredia

    ResponElimina
  8. Després de l'ovulació, la resta del fol·licle es transforma en una estructura anomenada "còrpus lúteum". Aquesta estructura té la funció de produir hormones, especialment la progesterona, que ajuda a mantenir l'endometri durant la segona meitat del cicle menstrual, creant un entorn propici per a la possible implantació d'un òvul fecundat. Si no hi ha fecundació, el còrpus lúteum es degenera, disminueix la producció hormonal i es produeix la menstruació, iniciant un nou cicle.
    Nizar Lassdad 3r A

    ResponElimina
  9. Arnau Yáñez Casado-3ESO-A

    Allò que queda a l'ovari després de l'ovulació es coneix com a "còrpus luteum". La seva funció principal és produir hormones, com l'estrogen i la progesterona, per preparar l'úter per a una possible implantació de l'òvul fecundat. Si no hi ha embaràs, el còrpus luteum es degenera, esdevé un còrpus albicans i es completa el cicle menstrual.

    ResponElimina
  10. Després de l'ovulació, el fol·licle que ha alliberat l'òvul es transforma en una estructura anomenada cos luti. Aquest cos luti secreta hormones, especialment progesterona, que ajuden a mantenir l'endometri, la capa interna de l'úter, en un estat adequat per a la implantació de l'òvul fecundat.
    Tura Marquez Capell 3er ESO "A"

    ResponElimina
  11. Després de l'ovulació, el fol·licle primari que no s'ha desenvolupat completament per convertir-se en un òvul madur es converteix en el que es coneix com a cos luti. El cos luti és una estructura temporal que es forma a l'ovari a partir de les cèl·lules del fol·licle que envoltaven l'òvul alliberat durant l'ovulació.

    La funció principal del cos luti és produir i secretar hormones, especialment progesterona, que és crucial per mantenir el revestiment de l'úter en preparació per a la possible implantació d'un òvul fertilitzat. Si no es produeix la fecundació, el cos luti disminueix gradualment la seva activitat, el que porta a la disminució dels nivells d'hormones i, finalment, a la desintegració del cos luti. Aquesta disminució d'hormones desencadena l'inici del pròxim cicle menstrual.
    --
    Soraya

    ResponElimina
  12. Després de l'ovulació, el fol·licle buit es transforma en una estructura anomenada "cossi" o "cuerpo lúteo". Aquesta estructura produeix hormones, com l'estrògen i la progesterona, per preparar l'úter per a una possible implantació de l'òvul fecundat. Si no hi ha fecundació, el cossi es degenerarà al final del cicle menstrual.
    Marc Juárez
    3rESO B

    ResponElimina
  13. Ayman 3er ESO :
    Es transforman en una estructura anomenada cos lúteu o cos groc.
    El cos lúteu té una funció endocrina molt important. Comença a secretar hormones, principalment progesterona i en menor mesura estrògens. La progesterona prepara l'endometri uterí per a una possible implantació de l'òvul fecundat, augmentant la vascularització i la secreció de nutrients que mantindrien l'embrió.

    ResponElimina
  14. La resta del fol·licle que no s'ha acabat de desenrotllar per a convertir-se en un òvul madur es converteix en un cos luti. La funció d'un cos luti és produir i secretar hormones, en especial la progesterona. - Núria Ferrando

    ResponElimina
  15. S'anomena Cos Luti. La seva funció principal és la producció de progesterona per a l'establiment i el manteniment de l'embaràs.

    Núria Freixas - 3r ESO A

    ResponElimina
  16. Després que es produeix l'ovulació i l'òvul és alliberat del fol·licle madur, la resta del fol·licle es transforma en una estructura temporal anomenada cos luti. El cos luti és una glàndula endocrina que secreta hormones com progesterona i estrogen, que són fonamentals per mantenir el revestiment de l'úter (endometri) en condicions adequades per a la implantació de l'òvul fecundat. Si no es produeix la fecundació, el cos luti degenera i es converteix en un cos blanc anomenat cos albicans. Aquest procés forma part del cicle menstrual i prepara el cos per a un nou cicle d'ovulació. Lluc Ayats

    ResponElimina
  17. Després de l'ovulació, el fol·licle esclatat es converteix en una estructura anomenada "corpus luteum". Aquest secreta hormones com la progesterona, que ajuden a mantenir l'endometrim preparada per a la possible implantació d'un òvul fecundat. Si no hi ha fecundació, el corpus luteum es degrada i es transforma en un petit cos blanc anomenat "corpus albicans". Això marca el final del cicle menstrual i es prepara per a un nou cicle.
    Andreu Lopez Llorens

    ResponElimina
  18. Després que l'°vul surt de l'ovari, el fol-licle buit es transforma en una cosa
    anomenada corpus lúteu. Aquest corpus lúteu fa hormones que mantenen l'úter preparat per a un posible embaràs. Si no hi ha embaràs, el corpus lúteu es descompon i es converteix en una cosa anomenada corpus albicans, que senyal que el cicle menstrual ha acabat i prepara l'ovari per a un nou cicle.
    - Laia Rigall

    ResponElimina
  19. De tots els fol·licles que es desenvolupen, per canvis hormonals hi haurà un que es denominarà dominant que porta l’òvul que serà ovulat cada mes. La resta de fol·licles s’atrofiaran i faran la es trobaran a la fase lútea, on els ovaris formen el cos luti, el qual s’encarregarà de secretar la progesterona que caracteritza aquesta fase del cicle menstrual.

    (“Aitor Tarrés Carvajal 3r ESO B”)

    ResponElimina
  20. S' anomena Lutea, i la seva funció principal és la producció de progesterona per a l'establiment i el manteniment de la prenyesa.

    Àlex Cabezas Robles 3ESO B

    ResponElimina
  21. La resta de fol·licle que queda dins l'ovari després de l'ovulació s'anomena cos luti.
    El cos luti produeix hormones que tenen un paper essencial en la preparació de l'úter per l'embaràs, dura les primeres setmanes de gestació. Sara Ginjaume

    ResponElimina
  22. El Cos Luti (CL) és un teixit dinàmic que es forma del teixit romanent del fol·licle de Graaf, una vegada que l'ovòcit ha estat alliberat del fol·licle ovàric. La seva funció principal és la producció de progesterona per a l'establiment i manteniment del prenyat.
    Clara ubach
    3r eso A

    ResponElimina