BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 28 de febrer del 2025

LA DIFERENCIACIÓ SEXUAL


En els primers estadis de l'embaràs no és possible diferenciar el sexe dels embrions. En un determinat moment, es produeix un fenomen que dirigirà el procés, produïnt-se el desenvolupament d'unes estructures i la inhibició d'unes altres. Series capaç d'explicar-me aquest moment?

19 comentaris:

  1. si, En la sisena setmana de gestació, si l’embrió té el gen SRY (cromosoma Y), aquest activa el desenvolupament dels testicles, que produeixen testosterona (formació d’òrgans masculins) i hormona anti-mülleriana (inhibició d’òrgans femenins).

    Si no hi ha gen SRY, no es formen testicles, els conductes de Müller segueixen el seu desenvolupament i es formen els òrgans femenins.

    ResponElimina
  2. Jan Carbó Reixach: Durant les primeres setmanes, tots els embrions tenen estructures indiferenciades. Si tenen cromosoma Y, el gen SRY s’activa i provoca la formació de testicles, que produeixen testosterona (desenvolupa els conductes de Wolff) i hormona antimülleriana (AMH) (inhibeix els conductes de Müller). Sense SRY (XX), es formen ovaris per defecte, els conductes de Müller es desenvolupen i els de Wolff es degeneren.

    ResponElimina
  3. Narcís Bardalet 3r ESO B: Al principi de l'embaràs, tots els embrions són indiferenciats. Si l'embrió és masculí (XY), el gen SRY fa que es desenvolupin els testicles i es produeixi testosterona, que dóna lloc als òrgans sexuals masculins. Si és femení (XX), no hi ha testosterona i es formen els òrgans sexuals femenins. Aquest procés passa cap a la vuitena setmana.

    ResponElimina
  4. En els primers estadis de l'embaràs, els embrions són indiferenciats pel que fa al sexe. Aproximadament a la setena setmana, el cromosoma Y (en els embrions masculins) activa el gen SRY, que desencadena la formació dels testicles. Els testicles produeixen testosterona, que promou el desenvolupament de les estructures sexuals masculines i inhibeix les femenines. En absència d’aquest gen (en embrions femenins XX), les estructures sexuals es desenvolupen cap a ovaris i altres òrgans femenins. Aquest procés marca la diferència entre els sexes i defineix el desenvolupament sexual del fetus.
    Ivan Marcè Muñoz 3r ESO B

    ResponElimina
  5. Aina Capel - 3r ESO B
    En un moment determinat, si l'embrió té un cromosoma Y, el gen SRY s’activa i estimula el desenvolupament dels testicles, que alliberen testosterona i la substància inhibidora de Müller. Això impedeix el desenvolupament dels òrgans femenins i fomenta els masculins. Si no hi ha cromosoma Y, es desenvolupen els ovaris i els òrgans femenins de manera natural.

    ResponElimina
  6. Maria Campos - Al començament de l'embaràs, tots els embrions són essencialment iguals i no es pot determinar el sexe. A partir de les 6 setmanes, el gen SRY comença a expressar-se en embrions que contenen el cromosoma Y. El gen desencadena el desenvolupament dels testicles, que comencen a segregar testosterona i hormona antimulleriana. La testosterona afavoreix el desenvolupament de les característiques masculines i, en absència de testosterona, el desenvolupament es produeix per defecte femení.

    ResponElimina
  7. Jan Carbó- 3r ESO-
    El moment clau en la diferenciació sexual dels embrions es produeix al voltant de la setena setmana de gestació. Fins aquest punt, els embrions són morfològicament idèntics.

    Gènere Masculí: a partir d'aquí, el gen SRY del cromosoma Y s'activa en els embrions masculins (XY), iniciant el desenvolupament dels testicles. Aquests comencen a produir testosterona i l'hormona anti-mülleriana, que promouen el desenvolupament de les estructures masculines i inhibeixen les femenines.

    Genere Femení: En els embrions femenins (XX), l'absència del gen SRY permet que les gònades es desenvolupin en ovaris i es formin les estructures femenines. Aquest procés marca l'inici de la diferenciació morfològica cap a un fenotip masculí o femení, determinant el futur desenvolupament sexual de l'embrió.

    ResponElimina
  8. Fiona Dabau 3r ESO A: Cap a la setena setmana, si el gen SRY del cromosoma Y està present, activa la formació de testicles, que produeixen testosterona i AMH, afavorint els conductes de Wolff i inhibint els de Müller. Sense SRY, es desenvolupen els ovaris i els conductes de Müller donen lloc a les estructures femenines.

    ResponElimina
  9. Asier Gómez Martos
    En els primers moments de l'embaràs, els embrions són sexualment indiferenciats. Cap a la setena setmana, si hi ha cromosoma Y, el gen SRY activa els testicles, que produeixen testosterona per formar els òrgans masculins i inhibir els femenins. Sense testosterona, es desenvolupen òrgans femenins.

    ResponElimina
  10. A la setmana 7, el gen SRY (si hi ha cromosoma Y) activa la creació de testicles, que generen testosterona (desenvolupa Wolff) i AMH (inhibeix Müller). Sentit SRY, es desenvolupen ovaris i es conserven Müller

    ResponElimina
  11. Marta Pérez - 3 ESO B - Al començament, tots els embrions són iguals. Cap a la setmana 7-8, si l’embrió té cromosomes XY, un gen anomenat SRY fa que es formin els testicles. Aquests produeixen hormones que fan créixer els òrgans masculins i impedeixen que es desenvolupin els femenins. Si l’embrió és XX, com que no hi ha aquest gen, es formen els òrgans femenins de manera natural.

    ResponElimina
  12. En els primers estadis del desenvolupament, tots els embrions són sexualment indiferenciats. Al voltant de la setmana 6-7 de gestació, si l’embrió és XY, el gen SRY (ubicat al cromosoma Y) s’activa i desencadena la formació dels testicles. Aquests produeixen testosterona, que estimula el desenvolupament dels conductes de Wolff (estructures masculines), i hormona anti-mülleriana (HAM), que fa desaparèixer els conductes de Müller (estructures femenines). Si l’embrió és XX, en absència del gen SRY, els ovaris es desenvolupen i els conductes de Müller donen lloc a les estructures reproductores femenines.
    Rania Bensetti 3r ESO "B"

    ResponElimina
  13. Emma Martínez: El moment decisiu per la diferenciació sexual de l'embrió es produeix al voltant de la setena setmana de gestació. Si l'embrió té cromosoma Y, aquest activa el gen SRY, que fa que les gònades es desenvolupin com a testicles. Els testicles produeixen testosterona i inhibeixen el desenvolupament de les estructures sexuals femenines. Si no hi ha cromosoma Y, les gònades es desenvolupen com a ovaris, permetent el desenvolupament de les estructures sexuals femenines.

    ResponElimina
  14. Ona: En el moment que se sap, és perquè les o el gen SRY es desenvolupa o no. Si es desenvolupa vol dir que serà nen, perquè es formaran testicles. I si no es formen els ovaris que voldria dir que és una nena. A l'inici tots els embrions són iguals i no es pot diferenciar.

    ResponElimina
  15. 3r ESO B - Maria Burgas

    Al principi, tots els embrions tenen les mateixes estructures sexuals indiferenciades. Cap a la sisena setmana de gestació, si hi ha el cromosoma Y, es produeix una hormona anomenada factor de determinació testicular (TDF), que fa que es desenvolupin els testicles. Aquests testicles comencen a produir testosterona, que estimula la formació dels òrgans masculins, i també una altra substància que inhibeix el desenvolupament dels òrgans femenins. Si no hi ha el cromosoma Y, no es produeix el TDF i l'embrió segueix el camí femení de forma "automàtica".

    ResponElimina
  16. Ivette Cardoner: quan un embrió comença a formar-se, encara no té un sexe definit, no és fins la setmana 6 o 7 d'embaràs on es diferència el sexe. Això depèn d'un gen qu ees troba al cromosa Y, que només el sexe masculí el té. Aquest gen produirà testosterona i hormona antimüleriana, que ajuden a formar els òrgans masculins. Aquest no està present en el sexe femení i per tant en comptes d'òrgans masculins es formen els òrgans femenins

    ResponElimina
  17. Joan Piñol: Entre les 7 i 8 setmanes d'embaràs, l'embrió,depenent de si l'espermatozoide conté el cromosoma XY(homes) o XX(Dones) comença a produir testosterona i la hormona antimülleriana en cas dels homes i no ho fa en les dones.
    Al produir aquestes hormones, s'inhibeixen i es fan desaparèixer les estructures femenines (estructures de müller) i es comencen a formar els testicles, i conductes de Wolff, que formaran l'esperma, la prostata i les vesícules seminals.
    En canvi, les dones, al no produir testosterona, no hi ha impediment per formar les estructures de müller que acabaran formant l'úter, part de la vaagina i les trompes de fal·lopi, i els conductes de Wolff s'acaben degradant.
    Setmanes després també comencen a sorgir altres diferenciacions com la forma de com es fan conexions neuronals.

    ResponElimina
  18. En els primers estadis de l’embaràs, tots els embrions tenen estructures indiferenciades. Al voltant de la 6a setmana, si l’embrió és XY, el gen SRY del cromosoma Y activa el desenvolupament dels testicles, que produeixen testosterona (afavoreix estructures masculines) i hormona antimülleriana (inhibeix les femenines). Si és XX, en absència de SRY, es desenvolupen les estructures femenines per defecte.
    Meng Ting

    ResponElimina
  19. Cap a la setmana 6-7, si l'embrió té un cromosoma Y, s'activara un gen anomenat SRY, que fa que es desenvolupin els testicles, els cuals produeixen hormones com la testosterona, que fan que es formin els òrgans masculins.Si l'embrió no té el cromosoma Y (és XX), no es produeixen aquestes hormones i, en canvi, es formen els ovaris i els òrgans femenins - Adrià Aguilar

    ResponElimina