BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 14 de març del 2025

LA FI DELS ENIGMES


Em sap greu informar-vos que els ENIGMES acaben de traspassar. L'ús indiscriminat del ChatGPT ha aniquilat sense pietat una activitat de més de 20 anys d'història.

La voluntat d'aquesta activitat era crear curiositat i afany de recerca entre el meu alumnat, un neguit que ha desaparegut en mans d'una XAT que mata les neurones i sobretot la curiositat de fer les coses un mateix.

Estic cansat de veure, setmana rere setmana, sempre les mateixes respostes a les meves interrogacions. No paga la pena malgastar el temps i sobretot premiar aquells que utilitzen un mitjà sense cap mena de cura i mesura.

DESCANSA EN PAU... AMÉN!


divendres, 7 de març del 2025

DE UNI A PLURI


Els éssers vius unicel·lulars abans de convertir-se en pluricel·lulars van passar per un estadi previ, on la unió de molts unicel·lulars va fer-los més resistents i valents per tal de reproduir-se i sobreviure. Com es deien aquestes agrupacions cel·lulars?

LES HORMONES SEXUALS

 
Els estrògens i la testosterona són les hormones sexuals de les dones i els homes respectivament. Però en les dones també hi ha testosterona i en els homes també trobem estrògens. Em podries explicar el seu origen i la seva funció?

divendres, 28 de febrer del 2025

L'EDAT DELS FÒSSILS


Els fòssils ens ajuden en l'estudi de l'evolució de la biodiversitat del planeta Terra. La seva troballa en els estrats permet classificar-los de més joves a més antics, però també existeix una tècnica que permet esbrinar aproximadament la seva edat en milions d'anys. Com és diu aquest mètode?

LA DIFERENCIACIÓ SEXUAL


En els primers estadis de l'embaràs no és possible diferenciar el sexe dels embrions. En un determinat moment, es produeix un fenomen que dirigirà el procés, produïnt-se el desenvolupament d'unes estructures i la inhibició d'unes altres. Series capaç d'explicar-me aquest moment?

divendres, 21 de febrer del 2025

LA FUNCIÓ DE RELACIÓ


Tots els éssers vius es relacionen, fins i tot aquells que no ens ho semblen, com ara les plantes. Una planta es capaç de percebre la sortida del Sol, de saber si fa fred o calor, on es troba el sòl i cap a on pot trobar humitat. Aquesta capacitat de les plantes de relacionar-se té un nom, quin?

CARÀCTERS SEXUALS SECUNDARIS


L'arribada de la pubertat suposa en molts casos canvis en l'anatomia del cos. Alguns d'aquests canvis s'anomenen caràcters sexuals secundaris, doncs no estan lligats directament a la reproducció. Me'n pots 5 de diferents i quina utilitat tenen aquests caràcters?

divendres, 14 de febrer del 2025

UNITATS DE MESURA


En el món de la microscopia existeixen unitats de mesura específiques que serveixen pel calcular longituds dins del món microscòpic. Quina unitat existeix immediàtament desprès del nanòmetre?

ORIGEN DE LA SEXUALITAT


Quan parlem de la Sexualitat entenem la capacitat de fabricar gàmetes i obtenir nous decendents... però quin és el seu origen? Els primers éssers vius es reproduïen a partir de la mitosi, o sigui un procés asexual que acaba donant individus clònics de l'ésser que els genera. Quan apareix la sexualitat? Quins avantatges evolutius presenta?

divendres, 7 de febrer del 2025

LA CLASSIFICACIÓ DELS ÉSSERS VIUS

 
A la natura existeixen un milió i mig d'animals catalogats, o sigui perfectament classificats. Aquest fet facilita el seu estudi i organització. Em sabries dir la ciència que s'encarrega de classificar els éssers vius i quin científic n'és el precursor?

ÒRGANS VESTIGIALS


A classe hem parlat dels receptors. Existeix un receptor olfactiu molt atrofiat en l'ésser humà però que té una gran importància sexual en els animals i està relacionat amb les olors. Sabries dir-me el seu nom, localització i funcionament?

divendres, 31 de gener del 2025

FIXADORS DE NITROGEN


A la natura existeixen pocs éssers vius capaços de atrapar el nitrogen atmosfèric. Alguns d'aquests microorganismes són bactèries i viuen en simbiosi en les arrels de les plantes. Sabries dir-me el seu nom científic?

LA HIPÒFISI



La hipòfisi o glàndula pituitària es troba en la base del crani, perfectament protegida, doncs la seva importància fisiològica és molt gran. Aquesta glàndula té dues parts ben diferenciades, que estan connectades de forma diferent amb l'encèfal. com es diuen aquests dos lòbuls i com estan interconnectats? I com es diu la concavitat del crani on aquesta glàndula es protegeix?

divendres, 24 de gener del 2025

ELS COACERVATS


A classe hem parlat sobre l'origen de la vida i de com les biomolècules que es trobaven dins del brou primordial foren capaces d'unir-se fins a formar els coacervats. Quin científic va explicar aquest possible fenomen?

LA RETINA



La retina és el teixit responsable de captar i generar els estímuls nerviosos que seran posteriorment interpretats en la zona occipital de l'encèfal. Sabries dir-me quines són aquestes cèl·lules i el per què unes són més sensibles que d'altres?

divendres, 17 de gener del 2025

LA FORMACIÓ DE LES COVES


La formació de coves a partir d'un procés on l'aigua de la pluja desfà les roques calcàries es coneix com a carbonatació. Aquest procés te també un nom específic que té el seu origen en una determinada regió europea. Quina?

NEUROTRANSMISSORS


La sinapsi és la connexió entre axò i dendrita, un lloc on s'alliberen neurotransmissors... però tots els neurotransmissors són iguals? Tots tenen la funció d'estimular la dendrita post-sinàptica? M'ho pots explicar?

divendres, 10 de gener del 2025

SULFAT DE COURE


Aquesta setmana hem fet la pràctica "fem crèixer cristalls" amb el sulfat de coure. El resultat el veurem d'aquí a uns dies quan els àtoms s'organitzin en una xarxa cristal·lina. Com s'anomena la figura geomètrica obtinguda?

LA TRANSMISSIÓ NERVIOSA


Després del Circulatori i Excretor ara toca parlar del Sistema Nerviós i de les seves cèl·lules, les neurones. Aquestes cèl·lules condueixen la informació a partir d'electricitat, o sigui com si fossin fils de coure que recorreguessin l'interior del nostre cos. Però és realment així? Són així de llargues les neurones? I si són tan llargues, com ho fan per no trencar-se?