BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 27 d’octubre del 2023

MOSTRES CEL·LULARS


Per a l'estudi de les cèl·lules i teixits fa falta mostres molt primes que un cop en el microscopi la llum sigui capaç de travessar-les. Em sabries explicar el procediment que cal seguir des de l'extracció d'una mostra fins a la seva visualització en un microscopi.

6 comentaris:

  1. El procediment a seguir és:
    - Extracció de la mostra: Obtenir la mostra de teixit o cèl·lules que hem d’estudiar.
    - Fixació: Fixa la mostra amb agents com el formol per conservar les estructures.
    - Deshidratació i inclusió: Elimina contaminants i processa la mostra mitjançant deshidratació i inclusió en parafina o altres mètodes.
    - Tall de seccions primes: Utilitza un microtomia per tallar seccions molt primes de la mostra.
    - Coloració: Utilitzar hematoxilina i eosina per realçar estructures cel·lulars.
    - Muntatge: Munta les seccions en làmines de vidre i cobrir-les amb una cobertura transparent.
    - Microscòpia: Utilitzar un microscopi òptic de llum per a la visualització.
    - Observació i anàlisi: Observar i registrar les estructures cel·lulars i cèl·lules mitjançant el microscopi per a l’anàlisi.
    Carla Domènech

    ResponElimina
  2. Martina Mata- El procediment per a l'estudi de mostres de cèl·lules i teixits comença amb l'extracció de la mostra, que ha de ser prèviament fixada i processada. Després, es talla en seccions molt primes mitjançant un microtòm o altres mètodes de tall. Aquestes seccions s'adhereixen a una làmina de vidre i s'efectua la coloració per millorar la visualització. Finalment, les mostres es col·loquen sota un microscopi òptic, on la llum les travessa per a l'anàlisi i la captura d'imatges.

    ResponElimina
  3. Gala Cuadrado
    Clar, procés de preparació de mostres per a l'estudi de cèl·lules i teixits sol involucrar diversos passos.
    Resum del procediment general:

    Extracció de la mostra: En primer lloc, cal obtenir la mostra d'interès, que pot ser teixit biològic, cèl·lules, o fins i tot fluids corporals, depenent de la investigació.

    Fixació: Les mostres es fixen amb una substància, generalment formalina, per preservar-ne l'estructura i evitar la descomposició.

    Deshidratació: Per eliminar l'aigua de les mostres i preparar-les per a la inclusió a parafina, se sotmeten a una sèrie de banys d'alcohol amb concentracions creixents.

    Inclusió en parafina: Les mostres se submergeixen en parafina líquida, que se solidifica en refredar-se, mantenint les mostres en una forma que es pugui tallar a seccions fines.

    Tall de seccions: Es tallen seccions primes de les mostres utilitzant un microtom. Aquestes seccions són el que es veurà sota el microscopi.

    Muntatge de seccions: Les seccions es munten en portaobjectes de vidre i s'adhereixen amb una gota d'adhesiu, després s'assequen.

    Tinció: Per ressaltar estructures específiques a les mostres, s'apliquen tints. Hi ha diverses tècniques de tinció disponibles, com la tinció H&E per ressaltar nuclis i citoplasma.

    Microscopia: Finalment, els portaobjectes amb les mostres preparades es col·loquen en un microscopi, generalment un de llum, i s'examinen per estudiar la morfologia i l'estructura cel·lular.

    Aquest és un procés simplificat i pot variar segons el tipus de mostra i els objectius de la investigació. A més, en alguns casos, s'utilitzen tècniques més avançades, com ara la microscòpia electrònica, per a una anàlisi més detallada.

    ResponElimina
  4. Marialejandra Dos Ramos - Per a l'estudi de les cèl·lules i teixits mitjançant un microscopi òptic, cal aquest procediment:
    1. Extracció de la mostra.
    2. Fixació: Fixar la mostra immediatament després de l'extracció per preservar les estructures cel·lulars.
    3. Dessecació (si la mostra conté massa aigua).
    4. Tallar la mostra en seccions primes (5 a 10 micres de gruix). Es recullen en làmines de vidre i s'assequen.
    5. Tinció: tincions específiques per millorar la visualització de les estructures cel·lulars. La tinció amb hematoxilina i eosina (H&E) és comuna per a la diferenciació de teixits.
    6. Muntatge de la mostra: posar la mostra en un portaobjectes i un cobreobjectes.
    7. Posar la mostra al microscopi i ajustar els augments.
    8. Visualització en el microscopi.

    ResponElimina
  5. Sirka Siques- El procediment per estudiar cèl·lules i teixits comença amb l'extracció de la mostra, que es fixa i deshidrata abans d'incloure-la en parafina. Després, es tallen seccions fines que es muntaran en portaobjectes. Les mostres són desparafinades, teñides i cobertes amb un cubreobjectes abans de ser observades en el microscopi.

    ResponElimina
  6. Per a l'estudi de les cèl·lules i teixits mitjançant microscopia, es segueixen aquests passos:

    Extracció de la mostra, Fixació, Deshidratació, Inclusió,
    Tallatge, Estendre les seccions, Montatge i per últim Visualització.

    ResponElimina