BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 17 de novembre del 2023

SENYALS GENÈTICS


Quan estudiem el material genètic, hom es pregunta com ho fa la cèl·lula per saber on comença i acaba la informació genètica d'una proteïna, i l'explicació la trobem en unes seqüències que marquen inici i final d'una proteïna. Com s'anomenen aquestes senyalitzacions dins del missatge genètic?

6 comentaris:

  1. Codó d’inici, aquest assenyala el punt on comença la síntesi de la proteïna.
    Codons de parada, aquests assenyalen el final de la seqüència codificant d’una proteïna.
    Carla Domènech

    ResponElimina
  2. Les senyalitzacions que marquen l'inici i el final d'una proteïna dins del missatge genètic s'anomenen seqüències de codó d'inici i seqüències de codó de parada.-Txell Cortada

    ResponElimina
  3. Marialejandra Dos Ramos - Les seqüències que marquen l'inici i el final dins del missatge genètic s'anomenen: codó d'inici i codó de parada.

    El codó d'inici generalment té la seqüència AUG (adenina-uracil-guanina) i codifica l'aminoàcid de metionina (Met).

    La traducció continua fins a arribar a un codó de parada. Hi ha tres codons de parada al codi genètic: UAA, UAG i UGA. Aquests codons funcionen com a senyals que indiquen que la síntesi de la cadena de proteïna ha de finalitzar.

    ResponElimina
  4. Aquestes seqüències es coneixen com a senyals de "start" i "stop" o, en termes més tècnics, com a codons d'inici (start codons) i codons de finalització (stop codons). Els codons d'inici marquen el començament de la síntesi proteica, mentre que els codons de finalització assenyalen on ha de concloure la construcció de la proteïna.( Claudia Frutos )

    ResponElimina
  5. Sirka Siqués - Les senyalitzacions dins del missatge genètic que marquen l'inici i el final d'una proteïna s'anomenen codons d'inici i codons de parada.

    ResponElimina
  6. Quan la cèl·lula aborda la traducció del material genètic per sintetitzar proteïnes, utilitza seqüències específiques per marcar tant l'inici com el final d'aquesta informació. El punt d'inici està designat pel codó d'inici, sovint AUG, que també codifica per l'aminoàcid metionina. Aquest codó d'inici assenyala l'inici del procés de traducció. D'altra banda, els codons de parada, com UAA, UAG i UGA, actuen com senyals de finalització, indicant que la cadena de polipèptid s'ha completat i la síntesi proteica ha de concloure. Aquestes seqüències són crucials per coordinar de manera precisa la lectura i interpretació del missatge genètic i garantir la producció adequada de proteïnes.

    ResponElimina