BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 24 de novembre del 2023

MADURACIÓ DE L'ARN


En el cas de les cèl·lules eucariotes, el procés de la transcripció es realitza en el nucli, i és semblant al de les procariotes, però de major complexitat. Quin fenomen passa a l'ARNm una vegada està ja transcrit i abans de que sigui traduït?

7 comentaris:

  1. Passa per diversos processos de modificació que es coneixen com a processament de l’ARN abans de ser traduït a proteïnes al citoplasma.
    La transcripció s'encarrega de convertir en ARN missatger la informació continguda en els gens perquè pugui ser transformada en proteïna. Un cop hem sintetitzat l'ARN, com que és bastant inestable, s'ha d'estabilitzar. Això s'aconsegueix afegint un caputxó molecular (de GTP, una base –G– amb tres grups fosfats associats) al principi de l'ARN (coronament –capping) i una cua polia (Poliadenilització). Perquè l'ARN pugui ser transformat en proteïnes, encara ha de passar per un procés de maduració (empalmament –splicing ).
    Carla Domènech

    ResponElimina
  2. Després de la transcripció a les cèl·lules eucariotes, l'ARNm passa per processos de modificació, incloent-hi l'afegit de cap i cua, eliminació d'introns i unió d'exons, per crear una versió madura de l'ARNm. Aquesta forma madura és transportada fora del nucli cap al citoplasma, on es traduirà per formar proteïnes. Aquest procés assegura que només la informació genètica necessària es converteixi en proteïnes funcionals.
    MARTINA MATA

    ResponElimina


  3. L'ARNm, després de la transcripció al nucli, experimenta modificacions post-transcripcionals. Aquestes inclouen l'afegit de la5'-cap i la poliadenilació a la 3'-fi del molècula d'ARNm, que protegeixen l'ARNm de la degradació i faciliten la seva exportació al citoplasma. Dins del citoplasma, l'ARNm es combina amb els ribosomes per a la traducció, on la informació genètica es converteix en una seqüència de proteïna. Aquesta complexitat de processos post-transcripcionals reflecteix la naturalesa regulada i precisa de l'expressió gènica en les cèl·lules eucariotes.

    ResponElimina
  4. Marialejandra Dos Ramos - Els ARN transcrits són posteriorment modificats. El pre-ARNm pateix un procés de maduració, després de talls i empalmaments successius elimina certs segments de l'ARN anomenats introns per produir l'ARNm final. Durant aquest procés de maduració es poden donar diferents molècules d'ARN, en funció de diversos reguladors. D'aquesta manera, un mateix gen o seqüència d'ADN pot donar lloc a diferents molècules d'ARNm i pot produir diferents proteïnes. Aquest mecanisme molecular es diu splicing o empalmament alternatiu.

    ResponElimina
  5. Un cop l'ARNm ha estat transcrit en el nucli de les cèl·lules eucariotes, passa per una sèrie de modificacions abans de ser traduït a proteïna al citoplasma. Aquest procés, anomenat processament de l'ARNm, inclou la capping, l'empalmament i la poliadenilació. La capping implica l'addició d'una capçalera de 5' de metilguanosina, l'empalmament implica la remoció d'introns i la unió dels exons, mentre que la poliadenilació consisteix en l'afegiment d'una cua de poliA a l'extrem 3' de l'ARNm. Aquestes modificacions són essencials per a la seva estabilitat i protecció mentre es desplacen cap al citoplasma per a la traducció.(claudia frutos )

    ResponElimina
  6. Sirka Siqués - Un cop l'ARNm està transcrit en el nucli, passa per un procés de maduració anomenat processament de l'ARNm, que inclou l'eliminació d'introns i l'addició de cap i cua poli-A.

    ResponElimina
  7. Un cop l'ARNm ha estat transcrit en el nucli, passa per un procés anomenat processament de l'ARNm abans de ser traduït. Aquest procés de processament de l'ARNm implica diverses etapes, com ara:
    -Capping: Es produeix l'afegiment d'una cap d'una guanina modificada a l'extrem 5' de l'ARNm. Aquesta cap de guanina ajuda a protegir l'ARNm de l'activitat degradadora i facilita la seva unió als ribosomes durant la traducció.
    -Splicing: L'ARNm eucariòtic sovint conté seqüències no codificants anomenades introns, així com seqüències codificants anomenades exons. Durant l'etapa de splicing, els introns són eliminats de l'ARNm i els exons són ajuntats per formar una seqüència codificant contínua. Aquest procés permet generar diversitat de proteïnes a partir d'un mateix gen, ja que es poden eliminar o combinar diferents exons.
    -Polyadenylation: A l'extrem 3' de l'ARNm, s'afegeix una cua de poliadenina, que consisteix en una seqüència de moltes adenines consecutives. Aquesta cua de poliadenina ajuda a estabilitzar l'ARNm i a facilitar la seva exportació del nucli cap al citoplasma.-Txell cortada

    ResponElimina