BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 10 de novembre del 2023

EL TRANSPORT DELS GREIXOS

 
Un cop els nutrients són ben menuts i absorvits en el jejú i ili cal el seu transport pel medi intern de l'ésser pluricel·lular. La meva pregunta busca entendre com es pot fer el transport dels greixos, doncs la sang és molt rica en aigua i els lípids no es barregen ve en un medi aquós. M'ho pots explicar?

16 comentaris:


  1. unai.A.G
    Els lípids s'uneixen a unes proteïnes determinades que permeten el seu transport eficient en un medi molt ric en aigua com la sang.

    ResponElimina
  2. Els àcids grassos són transportats per les lipoproteïnes en la sang com a complexos d'albúmina o com a lípids esterificats en les lipoproteïnes.
    Núria Freixas

    ResponElimina
  3. Els greixos, al ser molècules no polars, presenten un repte en el seu transport a través de la sang, que és rica en aigua. El cos utilitza lipoproteïnes, com ara LDL i HDL, per superar aquesta barrera.
    TURA MARQUEZ CAPELL 3er ESO A

    ResponElimina
  4. Ho fan amb els QUILOMICRONS. Són lipoproteines que es sintetitzen a les cèl·lules absorvents del budell o també anomenades anteròcids. Aquestes lipoproteines tenen forma esfèrica que la crea una capa de fosfolípids i de proteïnes anomenades apoproteines. Dins aquesta esfera s'hi emmagatzemen i transporten a través de la sang triglicèrids i colesterol.
    Arnau Oller

    ResponElimina
  5. Marc Bartra-alumne 3ESO A
    en el plasma, asociat a proteínas anfipáticas, conegudes com apolipoproteínas, per crear una partícula de nom lipoproteina, així és com es poden transportar amb la sang.

    ResponElimina
  6. Els lípids viatgen per la sang en diferents partícules contenint lípids i proteïnes anomenades lipoproteïnes.
    Pilar Heredia

    ResponElimina
  7. Els àcids grassos es transportats gracies a les lipoproteïnes en la sang com a complexos d'albúmina o com a lípids esterificats en les lipoproteïnes.
    Blanca Carrillo

    ResponElimina
  8. Els lípids dels aliments són absorbits a l’intestí i viatgen cap als teixits per la sang a l’interior de les lipoproteïnes anomenades quilomicrons.

    -SARA B

    ResponElimina
  9. Ayman 3r ESO B: el transport de greixos al torrent sanguini es porta a terme a través de lipoproteïnes. Les lipoproteïnes són complexos formats per lípids i proteïnes. Aquestes substàncies permeten transportar els lípids, que són hidrofòbics (no es barregen bé amb l'aigua), a través de la sang.

    ResponElimina
  10. Els greixos es transporten a través del sistema circulatori en forma de lipoproteïnes, que són partícules complexes que combinen lípids i proteïnes. Aquestes lipoproteïnes permeten que els greixos siguin solubles en aigua gràcies a la seva estructura, amb les molècules de lípid a la part central i les proteïnes a la perifèria. Les lipoproteïnes més importants són les de baixa densitat (LDL), que transporten colesterol des del fetge cap a les cèl·lules, i les d'alta densitat (HDL), que recullen l'excés de colesterol de les cèl·lules i el porten de nou al fetge per a la seva eliminació. Aquest sistema és essencial per al transport eficient dels greixos en un entorn aquós com la sang.
    -Laura Noguera

    ResponElimina
  11. Els àcids grassos lliures son substàncies hidrofòbiques, i per tant s’han d’unir a una proteïna (albúmina sèrica) per ser transportats per la sang. Un cop a la sang els àcids grassos penetren dins la cèl·lula mitjançant proteïnes de transport per difusió facilitada. Un cop els àcids grassos son dins el citoplasma, s’uneixen a proteïnes receptores específiques, i entren a la matriu mitocondrial travessant la membrana mitocondrial interna mitjançant un complex sistema de transport.
    Roger Vilarrasa Rabaneda

    ResponElimina
  12. Jingrui Chen: Els lípids viatgen en la sang agrupant-se amb proteïnes i així formant molècules anomenades lipoproteïnes.

    ResponElimina
  13. Els àcids grassos són transportats per les lipoproteïnes en la sang com a complexos d'albúmina o com a lípids esterificats en les lipoproteïnes.
    Clara Ubach Sanchez - 3er ESO A

    ResponElimina
  14. Doncs, els lípids amb les proteïnes alguns es barregen i formen lipoproteïnes que tots passen pel plasma sanguini i no directament per la sang.

    Iker Soler 3ESO B

    ResponElimina
  15. Can Liu 3r ESO A:
    El transport dels lípids en el sistema circulatori és un repte a causa de la seva naturalesa no soluble en aigua. Per superar aquest desafiament, es formen lipoproteïnes, que són estructures compostes per lípids i proteïnes solubles tant en aigua com en lípids. Aquestes lipoproteïnes, com les de baixa densitat (LDL) i les de alta densitat (HDL), faciliten el transport eficient dels lípids, permetent-los circular sense problemes en la sang aquosa.

    ResponElimina
  16. Els greixos no es barregen fàcilment amb la sang a causa de la seva naturalesa aquosa. Per a solucionar això, el cos produeix lipoproteïnes, que són partícules amb una capa exterior soluble en aigua i una part interna encarregada de transportar els greixos. Aquestes lipoproteïnes, com el *LDL i l'HDL, funcionen com a vehicles que porten els greixos a través de la sang fins als teixits que les necessiten. Quan consumim grasses, es formen *quilomicrones en l'intestí, els quals són alliberats al torrent sanguini per a lliurar lípids als teixits que requereixen d'ells.
    Sofia Álzate
    3eso B

    ResponElimina