BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 6 d’octubre del 2023

DIGESTIÓ CEL·LULAR


La digestió cel·lular té per objectiu l'obtenció d'energia i molècules senzilles a fi de satisfer les necessitats que tot ésser viu té. Les cèl·lules tenen també un mecanisme intern de reciclatge dels orgànuls envellits que un cop afuncionals són desmuntats i reconvertits. Sabries dir-me quin és aquest procés? Com s'anomena i qui l'executa?

13 comentaris:

  1. S'anomena autofàgia, i consisteix en agafar els orgànuls envellits en autofagosomes i transportar-los als lisosomes per degradar-los, els productes descomposats es reciclen per a funcions cel·lulars importants, especialment durant períodes d'estrès o dejuni.
    TURA MARQUEZ CAPELL 3er ESO A

    ResponElimina
  2. Jingrui Chen: Aquest procés és l'autofàgia cel·lular que és present a les cèl·lules eucariotes i l'executa el lisosoma en el cas dels animals, i el vacúol en les plantes.

    ResponElimina
  3. El proces es diu autofagia i l'executa el lisosoma.

    Roger Vilarrasa Rabaneda

    ResponElimina
  4. El procés és l'autofàgia i l'executa els lisosomes.
    Maria Frigola

    ResponElimina
  5. Sara Bensebaitai Tossi. Autofàgia. Consisteix en la digestió de material d’origen endogen; és a dir, de parts de la mateixa cèl·lula. Per fer-lo l’orgànul defectuós s’envolta de membranes que provenen del RE i posteriorment es fusiona amb el lisosoma primari. L’autofàgia es relaciona amb el recanvi dels components cel·lulars. Per autofàgia es destrueixen els components cel·lulars defectuosos o que ja no són necessaris per a la cèl·lula. També intervé en la destrucció de teixits i òrgans durant la metamorfosi dels insectes i amfibis. L’autofàgia assegura la nutrició en condicions desfavorables (dejú), i així, la cèl·lula viu dels seus propis materials.

    ResponElimina
  6. El procés es diu autofàgia i l'excuten els lisosomes.
    Estela Lluch

    ResponElimina
  7. El procés es diu autofagia i l'executen els lisosomes, que són uns orgànuls que tenen molts enzims a l'interior i degraden les macromol·lècules dels orgànuls envellits.
    El procés de digestió suposa un encobriment de l'orgànul envellit mitjançant membranes derivades del Reticle Endoplasmàtic generant-se una vesícula autofagosítica que es fusiona amb un lisosoma, iniciant-se la digestió del seu contingut en un autofagolisosoma.
    Arnau Oller Cortada

    ResponElimina
  8. És el procés de destrucció i descomposició dels orgànuls vells o danyats, s'anomena autofàgia, i l’executa el lisosoma.
    -
    Marta Recio

    ResponElimina
  9. El procés a què et refereixes s'anomena autofàgia. L'autofàgia és un procés cel·lular que consisteix en la degradació i el reciclatge de components cel·lulars envellits, danyats o no funcionals, com orgànuls i proteïnes. Aquest procés és essencial per mantenir la salut i la funcionalitat de la cèl·lula.
    Sofia Alzate 3eso B

    ResponElimina
  10. Autofàgia i l'executa el lisosoma. En aquest procés es reciclen parts (que són velles o que no funcionen) de les cèl·lules. - Núria Ferrando

    ResponElimina
  11. Aquest procés s'anomena autofàgia i els executen els lisosmes.
    Andreu Calvo

    ResponElimina
  12. Ana Cardona Díaz - 3 ESO B

    És el procés de l'autofàgia, un procés desenvolupat per totes les cèl·lules eucariotes, el que fa és digerir molècules i orgànuls intracel·lulars als lisosomes.

    ResponElimina

  13. Mitjançant l'autofàgia, les cèl·lules es ''mengen'' a si mateixes tancant-se en una espècie de ''saccs''. Aquestes membranes són transportades després a unes estructures denominades lisosomes, encarregades de degradar i reciclar els components cel·lulars que hi ha en el seu interior.
    Andreu Lopez Llorens

    ResponElimina