BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 6 d’octubre del 2023

ESQUITXOS DE VIDA


Els asteroides, meteoroides i cometes en alguna ocasió han pogut impactar amb planetes. Aquests cossos porten materials que provenen d'indret remots de la nostra galàxia. Un científic català anomenat Joan Oró va promoure una teoria on defensava la possibilitat que una part de la matèria viva provingués d'algun cos extreterrestre que hagués impactat contra la Terra. Avui et demano si em pots dir el nom d'aquesta teoria.

DIGESTIÓ CEL·LULAR


La digestió cel·lular té per objectiu l'obtenció d'energia i molècules senzilles a fi de satisfer les necessitats que tot ésser viu té. Les cèl·lules tenen també un mecanisme intern de reciclatge dels orgànuls envellits que un cop afuncionals són desmuntats i reconvertits. Sabries dir-me quin és aquest procés? Com s'anomena i qui l'executa?

ELS CENTROSOMES


Els centrosomes són orgànuls cel·lulars encarregats de la construcció de microtúbuls que estiraran les cromàtides germanes a cadascun dels pols cel·lulars. Em pots explicar com treballen els centrosomes en la mitosi d'una cèl·lula vegetal?