BÚSTIA DE L'ALUMNAT:


naturaenviu@escolapiesfigueres.org

divendres, 10 de maig del 2024

METEORITZACIÓ BIOLÒGICA


Els éssers vius condicionen i modifiquen el relleu. La seva activitat biològica pot comportar una acció destructiva sobre el paisatge. Tot i això, els éssers vius també poden tenir una acció constructiva. Series capaç de buscar algun exemple?

12 comentaris:

  1. Acció destructiva:
    Arrels d'arbres: Les arrels dels arbres poden fer una pressió considerable sobre les roques, contribuint al procés d'erosió física. Aquest efecte és especialment notable en àrees on les arrels poden créixer entre esquerdes de roques, expandint-les i fragmentant-les amb el temps.
    Activitat dels organismes excavadors: Molts organismes, com certs tipus d'insectes, rosegadors i mol·luscs, excaven túnels i caus que poden afeblir l'estabilitat del sòl, cosa que porta a lliscaments de terra i erosió del terreny.

    Acció constructiva:
    Formació d'esculls de corall: Els coralls, que són organismes marins, secreten carbonat de calci per formar estructures sòlides conegudes com a esculls. Aquestes formacions poden ajudar a estabilitzar les costes en reduir l'erosió i proporcionar hàbitats vitals per a una varietat d'espècies marines.
    Acció de les plantes en la prevenció de l'erosió: Les plantes, especialment aquelles amb sistemes radiculars profunds i densos, com l'herba, poden protegir el sòl de l'erosió en mantenir-lo al seu lloc amb les arrels. Això és particularment útil en àrees propenses a l'erosió del terra a causa de la pluja o el vent.
    𝐒𝐚𝐫𝐚 𝐁𝐞𝐧𝐬𝐞𝐛𝐚𝐢𝐭𝐚𝐢

    ResponElimina
  2. Un exemple serien els microorganismes descomponen la matèria orgànica, com a fulles caigudes i restes de plantes, alliberant nutrients que són fonamentals per al creixement de noves plantes.
    Júlia Herrera

    ResponElimina
  3. Les plantes i els arbres exerceixen una influència positiva sobre el paisatge a través de la seva activitat biològica, contribuint a la formació i estabilització del sòl, la retenció de l'aigua i la creació d'hàbitats diversos per a la vida silvestre.

    Pau Roca Segura






    ResponElimina
  4. Aina Portas
    Formació de sòls fèrtils per l'acció de microorganismes i altres organismes del sòl: Els microorganismes descomponen la matèria orgànica i contribueixen a la formació de sòls rics en nutrients.

    ResponElimina
  5. Formació de coralls: Els coralls són animals marins que construeixen estructures rígides anomenades esculls. Aquests esculls no només proporcionen hàbitat a una gran diversitat d'organismes marins, sinó que també poden protegir les costes de l'erosió i les tempestes.
    --
    Marta Recio

    ResponElimina
  6. Ayman Ezzayyany 3er ESO B:
    Els éssers vius poden influir en el relleu de diverses maneres. Un exemple d'acció seria la formació de sòl per part de les plantes, que afavoreix el desenvolupament del relleu. D'altra banda, l'erosió causada per l'acció dels rius també pot cambiar el paisatge de manera significativa.

    ResponElimina
  7. Un exemple és la formació dels esculls de coral, que sobretot es forma en la gran barrera de coral:Pau Moreno Curós

    ResponElimina
  8. ssers vius com els corals poden construir esculls que protegeixen les costes, mentre que l'activitat humana, com la desforestació, pot causar erosió del sòl i desertificació.
    Pilar Heredia

    ResponElimina
  9. Jingrui Chen: Formació de barreres coral·lines per part del coral.

    ResponElimina
  10. Arnau Yáñez Casado
    Un exemple de l'acció constructiva dels éssers vius sobre el paisatge és la formació dels esculls de coral. Aquests ecosistemes marins són creats pels corals, que són organismes vius, al llarg de milers d'anys. Els corals secreten carbonat càlcic per a construir els seus esquelets, formant estructures rocoses que proporcionen hàbitat a una gran diversitat d'espècies marines. A més, els esculls de coral protegeixen les costes de l'erosió i són fonamentals per a la biodiversitat marina.

    ResponElimina
  11. Sí, els éssers vius poden influir en el relleu de diverses maneres. Per exemple, les arrels dels arbres poden erosionar el sòl a mesura que creixen, però també poden ajudar a estabilitzar els vessants i prevenir l'erosió del sòl. Així, tot i que hi ha una acció destructiva inicial, també hi ha una contribució constructiva a llarg termini.
    Nizar 3r ESO A

    ResponElimina
  12. 1. Acció destructiva:
    - Erosió per la vegetació: Quan les plantes són eliminades a causa de l'activitat humana o per altres raons,
    - Biodegradació dels sòls: quan hi ha un ús intensiu de productes químics com fertilitzants o pesticides, deixant els sòls més susceptibles a l'erosió.
    - Activitat de les termites: Les termites poden ser agents importants d'erosió del sòl a causa de les seves activitats de construcció de colònies subterrànies i de túnels.

    2. Acció constructiva:
    - Acció de les plantes: Les arrels de les plantes poden ajudar a fixar el sòl i prevenir l'erosió.
    - Formació de sòls: L'acció de microorganismes, plantes i altres éssers vius pot contribuir a la formació i enriquiment del sòl mitjançant processos com la descomposició orgànica i la formació de matèria orgànica.
    - Construcció de barrejos coral·lins: Els corals són éssers vius que construeixen estructures de recifes que poden protegir les costes de l'erosió i proporcionar hàbitats importants per a la vida marina.

    Núria Freixas - 3r ESO

    ResponElimina